Ο Γιάννης Πανάγος στα 67 του χρόνια θα είναι «παρών» στην Historica. Ξεκίνησε την ποδηλασία το 1965 στον ιστορικό Κολοσσό και ήταν μέλος της Εθνικής μας ομάδας από το 1971 έως το 1974. Ο ίδιος μίλησε για την Historica, που θα γίνει στη Ρόδο από 12 έως 14 Οκτωβρίου.

Τι σας έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόληση σας με την ποδηλασία;

«Είναι μαγικές οι στιγμές όταν ανεβαίνεις στο ποδήλατο και δεν ξεχνιούνται εύκολα. Πολλές όμορφες εικόνες, νίκες, επιτυχίες, φιλίες και ωραίες στιγμές. Τα συναισθήματα είναι πολλά και έντονα».

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ποδηλατικής σας πορείας;

«Όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι νίκες στη Ρόδο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ σ’ έναν αγώνα το 1971, όταν αιμορραγούσα από το μύτη και παρά το γεγονός αυτό συνέχισα να τρέχω. Με το ένα χέρι κρατούσα τη μύτη μου και με την άλλη το τιμόνι. Και τερματίσαμε και πρώτοι. Το 1973 σε σιρκουί στην Τουρκία με την Εθνική λίγες στροφές πριν το τέλος πάθαμε όλοι ζημιές στα ποδήλατα μας. Υπήρχαν βέβαια και καλύτερες στιγμές, όπως οι νίκες μας στα πρωταθλήματα, ατομικά και ομαδικά».

Τι αναμνήσεις έχουν μείνει στο μυαλό σας από τους αγώνες στη Ρόδο;

«Αυτό που γινόταν τότε, δεν μπορεί να επαναληφθεί. Είχε κόσμο το γήπεδο, ήταν γεμάτο κάθε μέρα. Πλέον στην ποδηλασία δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Τότε μιλάμε για λατρεία του κόσμου προς τους ποδηλάτες».

Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στη Ρόδο για την Historica ποιον θα θέλατε να δείτε και να συναντήσετε μετά από τόσα χρόνια;

«Τους Ροδίτες ποδηλάτες τους βλέπω συχνά, διατηρούμε επαφές. Θα ήθελα να δω τον Κανελλόπουλο, τον Νταλίπη, τον Κλάδη, τον Λουλούκο, τον Κακλαμάνο και πολλούς ακόμη».

Ποια είναι η άποψη σας για την Historica;

«Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν άκουσα ότι θα γινόταν μία τέτοια εκδήλωση στη Ρόδο. Δεν το περίμενα. Ο Γιώργος Βογιατζής είναι όλο εκπλήξεις και αυτή είναι μία που ήθελα να γίνει. Μία τέτοια ποδηλατική συνάντηση έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως, είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που γίνεται η αρχή».

.